16 sleutelcompetenties: informatie en lesmateriaal
16 sleutelcompetenties vormen de basis voor de nieuwe eindtermen. De eindtermen worden geformuleerd in functie van deze sleutelcompetenties en niet langer in functie van vakken of leergebieden. Hierdoor vervalt het onderscheid tussen vak-/leergebiedgebonden en vak-/leergebiedoverschrijdende onderwijsdoelen. De verbinding tussen de onderwijsdoelen en de vakken/leergebieden of vakkenclusters/leergebiedclusters gebeurt via de leerplannen op school.
Dit zijn de 16 sleutelcompetenties:
Klik op de competentie waar jij rond wil werken voor heldere informatie én specifiek lesmateriaal.
- Lichamelijke en geestelijke gezondheid;
- Nederlands;
- Andere talen;
- Digitale competenties;
- Sociaal-relationele competenties;
- Wiskunde – natuurwetenschappen – technologie – STEM;
- Burgerschap;
- Historisch bewustzijn;
- Ruimtelijk bewustzijn;
- Duurzaamheid;
- Economische en financiële competenties;
- Juridische competenties;
- Leercompetenties;
- Zelfbewustzijn;
- Ondernemingszin;
- Cultureel bewustzijn.
Volwaardig meedraaien in onze samenleving
De eindtermen voor basisgeletterdheid moeten door elke leerling individueel worden behaald. Die eindtermen moeten ervoor zorgen dat elke leerling volwaardig kan meedraaien in de samenleving. Daarnaast zijn er eindtermen die door de overgrote meerderheid van de leerlingen gehaald moeten worden, zoals de eindtermen ruimtelijk bewustzijn, Frans of wiskunde.
Ten slotte zijn er ook uitbreidingsdoelen voor Nederlands geformuleerd, bovenop de gewone eindtermen. Die uitbreidingsdoelen gelden voor een beperkte groep leerlingen die nood hebben aan meer uitdaging.
Meer duiding en informatie over de sleutelcompetenties en nieuwe eindtermen
Klasse geeft duiding bij de basisprincipes voor deze eindtermen. Op Onderwijsdoelen kan je terecht voor informatie, vragen en antwoorden over o.a. einddoelen, ontwikkelingsdoelen en basiscompetenties.
KlasCement is ook klaar voor deze nieuwe fase in ons onderwijs. Wanneer je (een deel van) de naam van de sleutelcompetentie in ons zoekvenster typt, dan verschijnt die als suggestie. Met één klik vind je zo alle leermiddelen die bij de sleutelcompetentie passen.
-
Vegetarische en veganistische voeding: Lesbundel
Educatieve bundel met presentatie over vegetarische en veganistische voeding:
- wat is vegetarisch (veggie) en vegan;
- voordelen van plantaardige voeding: milieu, gezondheid & dierenwelzijn;
- quiz;
- wat is duurzame voeding;
- tien tips om veggie te …
Downloadbaar lesmateriaal (6) -
Ultrabewerkte voeding en voedselbewerking: Infografiek
Lege calorieën zijn voedingsmiddelen die energie (calorieën) leveren, maar weinig of geen nuttige voedingsstoffen (vooral suiker en/of vet). Ze vullen wel, maar voeden niet. Met andere woorden: ze hebben geen meerwaarde voor ons …
Downloadbaar lesmateriaal -
Milieu-impact plantaardige en dierlijke voeding: Infografiek
Eén van de uitgangspunten bij de voedingsdriehoek is: Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding. Dat is zowel goed voor je eigen gezondheid, maar ook voor het milieu.
Deze grafiek geeft de gemiddelde milieu-impact van …
Downloadbaar lesmateriaal (6) -
Gezonde lunch: Infografiek
Deze infografiek geeft je 4 tips voor een gezonde lunch:
- kies voor volkoren graanproducten
- varieer met plantaardig beleg en eet zo weinig mogelijk bewerkt vlees
- gebruik gezonde vetstof
- voeg groenten toe
Downloadbaar lesmateriaal (12) -
Hoe gezonder eten: Infografiek
Deze infografiek geeft bondig weer hoe je gezonder kan eten. Deze tips horen bij de voedingsdriehoek.
Downloadbaar lesmateriaal (10) -
Hoe stel je een gezonde maaltijd samen: Infografiek
Deze infografiek geeft je meer informatie over een evenwichtige, gezonde maaltijd:
- tips voor een gezond ontbijt;
- zo tover je een gezonde lunch op tafel;
- startpakket voor een gezonde warme maaltijd;
- energie op peil met een tussendoortje.
Downloadbaar lesmateriaal (38) -
Gezonde maaltijd: Infografiek
Deze infografiek geeft je meer informatie over hoe een gezonde maaltijd eruit ziet. Er worden tips gegeven voor ontbijt, broodmaaltijd, warme maaltijd, en tussendoortjes.
Downloadbaar lesmateriaal (9) -
Gezond eten inplannen: Infografiek
Deze infografiek geeft je meer informatie over hoe je gezond eten kan inplannen, waar je ook bent:
- thuis;
- onderweg;
- vrije tijd;
- op school;
- in de supermarkt.
De tips zijn in overeenstemming met de voedingsdriehoek.
Downloadbaar lesmateriaal (5) -
Kleine aanpassingen in eetgewoontes met groot effect: Infografiek
Wil je je leerlingen helpen met gezonder eten? Goed plan! Je zal zien dat gezonder leven niet om reuzeveranderingen vraagt. En dat kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Gezonder leven is niet moeilijk. Het is vooral een …
Downloadbaar lesmateriaal (7) -
Vetten: Infografiek
Deze infografiek geeft je meer informatie over vetten :
- Wat zijn vetten?
- Indeling vetzuren: verzadigde en onverzadigde vetzuren
- Hoe weet je of een vetstof rijk is aan onverzadigde vetzuren?
- Welk vetstof voor welke bereiding?
Downloadbaar lesmateriaal (7) -
Peulvruchten: Infografiek
Deze infografiek geeft je meer informatie over peulvruchten :
- Wat zijn peulvruchten?
- Wat zijn de voordelen?
- Onbekend is onbemind?
- Hoe meer peulvruchten eten?
Downloadbaar lesmateriaal (6) -
Vlees, mag het wat minder zijn?: Infografiek
Deze infografiek geeft je meer informatie over vlees.
- Welk verschil is er tussen rood vlees, wit vlees, bewerkt vlees/charcuterie?
- Te veel vlees eten is ongunstig voor de gezondheid.
- We eten te veel vlees.
- Hoe vaak eten we vlees?
- Hoe kunnen we …
Downloadbaar lesmateriaal (9)